Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27.3.13

Εγκυμοσύνη, 1ος μήνας

Σκέφτηκα να κρατήσω ενα μικρό ημερολόγιο για τον κάθε μήνα της εγκυμοσύνης ξεχωριστά, όπως θα τον ζώ και ολα οσα θα διαβάζω σχετικά για τον κάθε μήνα της κύησης. Ελπίζω να τα καταφέρω και να γράψω για όλους τους μήνες
Λοιπόν.....
Ο 1ος μήνας της εγκυμοσύνης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός γι'αυτό η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη, συνήθως όταν καθυστερήσει η περίοδος. Μπορεί στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες να μην το καταλαβαίνουν αμέσως οτι κυοφορούν, ωστόσο κάποιο μικρό ποσοστό γυναικών έχει πολλά σημάδια οτι ενα σποράκι ανθίζει στην κοιλίτσα. 




Κάποια απο τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ειναι τα παρακάτω:


  • Πρήξιμο στους μαστούς. Το στήθος πονάει περισσότερο απ'οτι οταν περιμένουμε περίοδο και όσο περνάνε οι μέρες πονάει ακόμα πιο έντονα. Επίσης ο κύκλος γύρω απο την θηλή σας ενδέχεται να γίνει πιο σκουρόχρωμος.
  • Κόπωση και υπνηλία. Θα νιώθετε οτι δεν έχετε καθόλου ενέργεια και το μόνο που θα αποζητάτε ειναι να πέσετε για ύπνο.
  • Ναυτία ή και εμετοί. Διάφορες μυρωδιές ή και γεύσεις θα σας ειναι τόσο δυσάρεστες που θα ζητάτε καθαρό αέρα ή την λεκάνη της τουαλέτας. Κάποιες γυναίκες περνάνε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους μέσα στο μπάνιο 
  • Πρήξιμο. Η κοιλια και γενικά το σώμα σας αρχίζει να πρήζετε λόγο αυξημένων ορμονών. (οχι δεν αρχίζει να μεγαλώνει η κοιλια λόγο του μωρου. Ειναι πολυ νωρις ακόμα)
  • Συχνοουρία.
  • Κηλίδες στο εσώρουχο απο καφέ υγρά ή ροζ αίμα. Μην ανησυχήσετε, ειναι η λεγόμενη αιμοραγία εμφύτευσης. Παρουσιάζονται δηλαδή οταν το έμβρυο αρχίζει να εμφυτεύετε στην μήτρα.
  • Ευσυγκινησία και παραλογισμός. 


Πως θα μάθετε οτι είσαστε έγκυος:


  • Αγοράστε ένα τεστ εγκυμοσύνης απο το φαρμακείο. Αν και τα περισσότερα τεστ κύησης του εμπορίου δεν θα δείξουν οτι είσαστε έγκυος μέχρι και μια εβδομάδα μετα την καθυστέρηση. Το έμβρυο είναι τόσο μικρό που μόνο ένα μήνα μετά την σύλληψη μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και με το υπερηχογράφημα. Αυτό σημαινει οτι αν κανετε ενα τεστ εγκυμοσυνης και βγει αρνητικο, δεν σημαινει απαραίτητα οτι δεν εισαστε εγκυος αλλα ισως το κάνατε νωρις.
  • Εξέταση αίματος β. χοριακής. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει 100% αν εισαστε έγκυος, ακόμα και πριν να έχετε καθυστέρηση. 
Προσωπικα ειχα παει 3 φορες σε ενα μηνα για εξεταση β' χοριακης και θα σας πώ τον λόγο. Αρχικά εκανα τεστ εγκυμοσυνης στο σπίτι μετα απο μιας εβδομαδας καθυστερηση και βγηκε θετικο....
Παω στον μικροβιολογο  για εξεταση β' χοριακης αλλα βγαινει αρνητικο... Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ειναι οτι ίσως το τεστ εγκυμοσυνης ηταν χαλασμένο. 
Περνάει άλλη μια εβδομάδα και συνεχιζω να εχω καθυστερηση....  ξανακάνω τεστ εγκυμοσυνης και βγήκε παλι βγηκε θετικο...!!!
Ξαναπαω στον μικροβιολογο. Του ειπα οτι εχω 15 μέρες καθυστέρηση, οτι εκανα 2 τεστ και βγηκαν θετικα... Μου ξανακανει εξεταση β χοριακης. Το αποτελεσμα ηταν πολυ μικρο μου είπε να επαναλαβουμε την εξεταση σε 10 μερες.....Μετα απο 10 μερες αγωνίας, το αποτέλεσμα ΘΕΤΙΚΟ!!!! Ναι Ημουν εγκυος!!!  Χαιρομουν τοσο πολυ αλλα ταυτοχρονο ειχα μια φοβία λόγο μιας παλίδρομης κύησης που είχα στο παρελθόν...  Μέσα στο άγχος μου και την χαρά παρακαλούσα την Παναγια Τσαμπίκα και τον Άγιο Στυλιανό να πάνε ολα καλα!!


Τι πρέπει να προσέξουμε τον πρώτο μήνα.
Ο 1ος και ο 2ος μήνας χαρακτηρίζονται από έντονο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και από τη δημιουργία οργάνων. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε φάρμακα και εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες.

  • Μόλις επιβεβαιωθεί η κύηση , θα πρέπει να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο που θα επιβλέπει την εγκυμοσύνη.
  • Επίσης θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για να ελέγξει τα δόντια σας. (Αν και αυτό πρεπει να γινεται πριν την εγκυμοσύνη) 
  • Απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων χωρίς προηγούμενη συμβουλή του γυναικολόγου
  • θα πρέπει να αποφύγεις το κάπνισμα (έστω και το παθητικό) και το αλκοόλ, διότι αμφότερα προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.
  • Υγειηνή διατροφή

Ο αντρας μου με είχε υπο την επίβλεψή του ως φανατικός της υγειηνής διατροφής. Πολύχρωμα λαχανικα και φρούτα, μαύρα ζυμαρικά και ρύζι ήταν τα ''πρεπει'' της διατροφής μου..... Ελα ομως που δεν μπορουσα να φαω σαλατες!! Ξαφνικα αρχισα να τις απεχθανομαι!! Ρυζι??? Δεν μπορουσα να το φαω με τιποτα!! Το ενοιωθα σαν σκουλικια στο στομα μου.... μαγειρεμενο φαγητο δεν ηθελα ουτε να το μυριζω! Μονο ψητα ετρωγα με λιγο πατατουλες.... και φρουτα αφθονα!! Νεκταρινια, καρπουζι και γκρειπφρουτ ηταν τα αγαπημενα μου!! Γλυκο, σοκολατα κλπ δεν ηθελα... μονο φρουτα! Δωστε μου φρουτα!! Παρόλο τις ναυτίες, ευτυχως δεν ειχα εμετους καθολου! Με αναγουλιαζαν ομως οι διάφορες μυρωδιες! Ακομα και το ξυλο απο τις καινουριες πορτες του σπιτιου μου βρωμουσε!!! Επισης ειχα συνεχως υπνηλιες και ο καλος μου ο αντρουλης με κοιμιζε στην αγκαλια του!! Μολις εμαθε ο αντρας μου οτι ειμαι εγκυος εκανε στροφη 180 μοιρων!! Εγινε ακόμα καλύτερος συζυγος.
Μετά απο την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο άρχισα να πέρνω προληπτικά χάπια προγεστερόνης τα οποία μου προκαλούσαν υπνηλια... πριν το μεσημεριανο έπερνα φολικο οξυ το οποιο μου εφερνε αναγουλα! και τα απογεύματα έπαιρνα σαλοσπίρ το οποίο αποτρέπει την θρόμβωση του αίματος.. Τα πρωινα μου δεν ηταν και τα καλυτερα που εχω να θυμαμαι. Μέχρι τον δεύτερο μήνα της εγκυμοσυνης μου εχασα 3 κιλα!




Καλέστε τον γιατρό σας όταν εμφανιστεί

  • αιμοραγία και πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
  • πυρετός πάνω απο 38,5
  • πρήξιμο χεριών
  • υπερβολικός πονοκέφαλος που διαρκεί αρκετές ώρες.
  • υπερβολική δίψα αλλα μειωμένη ούρηση.
  • αιματηρή διάρροια
  • Λιποθυμία
  • απότομη αύξηση βάρους που δεν σχετίζετε με το φαγητο.
  • Κνησμός



Κάνε κλικ εδω για να βρεις Παιδικά Παραμύθια εντελώς δωρεάν

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζεις αν η μία ΧΟΡΙΑΚΗ είναι θετική αλλά όχι υπερβολικα ανεβασμένη κ ηαλλη τελείως χαμηλά τι μπορεί να σημαίνει?ΧΟΡΙΑΚΗ 27/8 4.13 ΧΟΡΙΑΚΗ 2/9 0.11

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...