Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

19.8.14

Σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια για τον χειμώνα


Κάθε χρόνο, τέλος καλοκαιριου, ειναι η καλυτερη εποχή για να φτιάξουμε σάλτσα ντοματας για  να αποθηκευσουμε για τον χειμώνα. Εμενα μου έφεραν 3 σακουλες γεματες κατακόκκινες ντομάτες. Ευκαιρια λοιπον να κανω λιγη σαλτουλα. Απο τις 3 σακουλες ντοματες εφτιαξα 6 μεγάλα βαζά.

Τι θα χρειαστουμε:



Υλικα:

  • Πολλές ντομάτες.
  • αλάτι
  • χυμό απο φρεσκο λεμόνι



Σκεύη:

  • βαζάκια σε διάφορα μεγέθη
  • και έναν μύλο που φτιάχνουμε πουρέ για να ξεχωρίσει τις φλούδες και τα κουκούτσια




Πως το κάνουμε:
  1. πλένουμε πολυ καλα ολες τις ντοματες.
  2. τις κοβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόρα χωρις νερο για να βράσουν. Θα βγαλουν πολλά ζουμια.
  3. Αφου μαλακωσουν τις περναμε απο τον μυλο ο οποιος θα ξεχωρίσει τις φλουδες και τα κουκούτσια.
  4. την σάλτσα την ξαναβάζουμε να βρασει χωρις καπάκι και ριχνουμε αλάτι. Εγω για 3 τσαντες ντομάτες εβαλα μιση κουταλια της σουπας. Το αλάτι δρά ως συντηρητικό 
  5. Μεχρι να βρασει καλα η σάλτσα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα βαζάκια μας για να αποστειρωθούν.
  6. Μολις ειναι ετοιμη η σάλτσα, ρίχνουμε λιγο χυμο λεμόνι, ανακατευουμε και γεμίζουμε τα βαζάκια μεχρι τέρμα. Να μην χωράει άλλο για να μην μεινει αέρας μέσα στο βαζάκι. Ετσι θα κλεισει αεροστεγώς.
  7. Γυρίζουμε ανάποδα τα βαζάκια μας και τα αποθηκεύουμε.


Ιδανικες ντομάτες για σάλτσα ειναι αυτές






Αναμνήσεις.
Κάθε τέλος καλοκαιριου θυμάμαι να μαζεύονται όλες οι γυναικες και τα παιδάκια της οικογένειας στην αυλή της γιαγιάς Ιφιγένειας και να φτιάχνουμε ολοι μαζί σάλτσα απο φρέσκιες ντομάτες που καλλιεργούσε ο παππούς στο χωράφι. Φτιάχναμε τόσο πολυ που την μοιραζόμασταν 10 οικογένειες περίπου και μας έφτανε για όλο το χειμώνα!!
Ημουνα παιδάκι τότε αλλα οι εικόνες εχουν μείνει στο μυαλό.
Εξω στην αυλή ενα μεγάλο καζάνι γεμάτο νερο και αδεια γυάλινα μπουκάλια απο αναψυκτικα να
βράζουν υπομονετικά πανω στα καρβουνα και τις πέτρες.. για να αποστειρωθούν (τότε δεν υπήρχαν ακομα τα αλουμινένια κουτάκια και κάθε φορα που πιναμε αναψυκτικο φυλάγαμε το μπουκάλι σε καφάσια για αυτήν την ημέρα)
Εμεις τα μικρά βάζαμε λίγο χαλικάκι μεσα στα μπουκάλια με λιγο νερο και το κουνουσαμε πάνω κάτω. Τοτε μας έλεγαν οτι το κάναμε αυτο για να καθαρίσει καλυτερα απο μέσα το μπουκάλι... τωρα που το σκέφτομαι ομως ισως απλά ηθελαν να βρουν έναν τρόπο να μας απασχολούν και να νιώθουμε και εμεις οτι βοηθάμε σε ολη αυτη την διαδικασία....
Μέσα στο σπιτι οι γυναικες έπλεναν και έβραζαν τις ντομάτες, τις έβαζαν στον μυλο που κάνουμε τον πουρέ και ετσι ξεχωρίζονταν ευκολα οι φλούδες και τα πολλά πολλά σπόρια.
Εβραζαν την σάλτσα με λίγο αλάτι που δρα ως συντηρητικό και μολις εξατμίζονταν τα πολλά υγρά ηταν έτοιμη να μπεί στα μπουκάλια.
Τα μπουκάλια γεμίζονταν μέχρι πάνω χωρις να μένει κενος αέρας στο μπουκάλι.
Η γιαγιά Ιφιγένεια πάντα προνοούσε και πηγαινε απο πριν στο εργοστάσιο και έπερνε τάπες για τα μπουκάλια. Ειχε και ενα μικρο μηχανηματάκι χειροκίνητο που αυτό σφράγιζε τις τάπες στα μπουκάλια. Οργανωμένη η γιαγια και πάντα προνοούσε για όλους.

Η γιαγιά μου ηταν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας. Πάντα μας μάζευε όλους μαζι στο σπίτι της και κάτι κάναμε όλοι μαζι. ή θα τρώγαμε ή θα παρασκευάζαμε τροφιμα για να έχουμε όλο το χειμώνα, οπως σάλτσες και τραχανά. ή θα ζυμώναμε ψωμι, ή θα φτιάχναμε κουλουράκια και ολα αυτα τα ψήναμε στον ξυλόφουρνο .... ωραια χρόνια.... ωραιες αναμνήσεις....
Κάποτε ομως ολα αυτά τελειωσαν.... οι γιαγιάδες μας αναπαύτηκαν ... στα ράφια των σουπερ μάρκετ εμφανίστικαν οι έτοιμες σάλτσες και η αισθηση της οικογένειας αρχισε σιγά σιγά να σβήνει μεσα στην ρουτίνα της νέας καθημερινότητας... της νέας εποχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...