27.3.14

Εύκολη Σπιτική Παραδοσιακή Πίτα Χορταρικών

 
 
υλικά:

 για την ζύμη
250 γρ. καλαμποκάλευρο + 4 κ.σ. για το πασπάλισμα
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. άσπρο αλεύρι
μισο φλυτζάνι του τσαγιου ελαιόλαδο
2 κουταλιες της σουπας ξυδι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ μαυρη ζαχαρη

για τη γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα, πράσα, μάραθο, άνηθο κ.λ.π.)
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό τμήμα)
1 μεγάλο ξερο κρεμμυδι
1 κιλο φέτα σκληρή, χοντροτριμμένη (προσοχη να μην ειναι πολυ αλμυρή)
πιπέρι

παρασκευή γεμισης
Πλένουμε τα χόρτα και τα βραζουμε λιγο ισα ισα μέχρι να μαραθούν. Μολις κρυώσουν, τα ψιλοκοβουμε και τα στίβουμε καλά με το χέρι, Ειναι πολυ σημαντικο να μην μεινουν υγρα απο τα χορτα!
Τα τοποθετουμε σε μια λεκανιτσα και Προσθέτουμε πιπέρι, (αλάτι δεν χρειάζετε γιατι η φέτα που θα βάλουμε ειναι αλμυρη απο μόνη της) λίγο ελαιόλαδο και την φέτα.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικα χορτα μας και τα ριχνουμε και αυτα στην λεκανιτσα με την υπολοιπη γέμιση.
Τσιγαρίζουμε τα ξερα κρεμμύδια μας, αφου τα εχουμε ψιλοκοψει. Μόλις πάρουν χρώμα τα ριχνουμε και αυτα με την υπολοιπη γέμιση.
Ανακατεύουμε την γέμιση και την αφήνουμε σε σουρωτήρι, όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη. 
 
 
Ετοιμασια ζυμης:
  • Σε μια λεκανιτσα βαζουμε ολα τα υλικα που χρειαζομαστε για την ζυμη, εκτος απο το ελαιολαδο. Ρίχνουμε σιγά σιγά νερο μεχρι να γινει μια ωραια ζυμη που να μην κολλάει στα χέρια. Στο τέλος ριχνουμε το ελαιολαδο και την αφηνουμε να ξερουραστεί μιση ωρίτσα.
  • Εν το μεταξυ για να περασει πιο γρηγορα η ωρα πλενουμε οτι σκευη λερωσαμε και καθαριζουμε την κουζίνα ;-)
  • σε ενα μπρικι λιώνουμε μισή πλάκα βούτυρο και μολις αποσυρουμε απο την φωτια προσθέτουμε μισο φλυτζανι του καφε ελαιολαδο
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας
  • Χωριζουμε την ζύμη στα 2. Ανοιγουμε πρώτα το ενα φυλο και ακολουθουμε την διαδικασια που φαινεται στις φωτογραφιες.
 
 
Βουτυρώνουμε ενα ενα τα κομμάτια
 
 
 
 Στιβάζουμε το ενα πάνω στο αλλο
 
 
Αρχίζουμε να κλεινουμε την ζυμη σαν πουγκάκι
 
 
Έτοιμο!!
 
 
Τοποθετούμε το πουγκάκι μας στην καταψυξη μεχρι να ανοιξουμε το επομενο φύλο ακολουθώντας την ίδια διαδικασια!
 
 
  •  Μολις τελειώσουμε και με το δεύτερο φύλο το τοποθετουμε στην καταψυξη.
  •  
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο
  •  
  • Βγάζουμε το πρωτο φύλο και το ανοιγουμε με τον πλάστη μας πάλι
  •  
  •  Απλώνουμε το φυλο μας στο ταψάκι καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού και πατώντας, να έχει ομοιόμορφο πάχος.
  • Στρώνουμε επάνω τη μιση γέμιση, ανοιγουμε ενα πάρα πολυ λεπτό φύλο ζύμης απο το ζυμαρι που περισσεψε στα πλάγια και το κόψαμε και το απλωνουμε πάνω, στρώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με το επομενο φυλο που θα ανοιξουμε. 
  • Κόβουμε σε κομμάτια, ραντιζουμε παντου με ελαχιστο νερακι, σκορπιζουμε σουσάμι παντου, το παταμε με το χερι να κολλησει παντού,
  • Σε ενα ποτηρι βάζουμε 1 κρόκο αυγού με 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερο αλοιφουμε την πίτα μας και κοσκινίζουμε 4 κ.σ. καλαμποκάλευρο, ομοιόμορφα παντού. Την ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.
  • Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή πριν τη σερβίρουμε.  


Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου