28.3.14

Σπιτικό ψωμί για Τόστ!`


Υλικα:
500 γρ αλεύρι ολικης άλεσης
500 γρ ασπρο αλευρι
500 γρ αλευρι καλαμποκιου

3 φακελακια ξερη μαγιά
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ μάυρη ζάχαρη
μιση κουπα του τσαγιου ελαιολαδο


Πως το φτιάχνεις:

Όλα τα υλικα τα βάζουμε σε μια λεκανιτσα (εκτός το ελαιολαδο)



Ανακατευουμε να ενωθουν ολα μαζι και κανουμε μια τρυπα στο κεντρο


Ριχνουμε σιγα σιγα χλιαρο νερακι και ανακατευουμε με ενα κουτάλι



Συμπληρώνουμε οσο νερο χρειαστει μεχρι να γινει μια ζυμη που ακομα θα κολλάει πολυ


Κάπως έτσι θα ειναι η ζυμη. Τοτε ριχνουμε το ελαιολαδο και ανακατευουμε με το χερι ολο το μιγμα να πάει το λαδι παντου. Δεν ζυμώνουμε, απλα ανακατέβουμε.


Μόλις το τελειώσουμε το μιγμα μας θα ειναι καπως ετσι



Τυλίγουμε με ζελατινα, οχι πετσετα βρεγμένη γιατι θα φουσκώσει πολυ


Το αφηνουμε σε ζεστο μέρος μιση ωριτσα μεχρι να διπλασιαστει


Τοποθετούμε το μιγμα σε φορμα του τόστ, (εγω εχω μονο μια.... το υπολοιπο μιγμα το βάζω σε φορμα απλη στρογγυλη ή σε ενα ταψάκι.
Πασπαλιζω με σουσάμι, Ραντιζω με λιγο νερακι και πατάω το σουσάμι να κολλήσει καλά


Τα αφηνω να φουσκώσουν μιση ωρίτσα. Μόλις διπλασιαστούν τα βάζουμε στο φουρνο, στους 170 ή 180 βαθμους για μια ώριτσα

 Έτοιμα!!!



Σκεπάζουμε με μια καθαρη σιδερωμένη πετσετούλα για να μαλακώσει το ψωμάκι μας και μετα απο 20 λεπτα περιπου ειναι ετοιμο


 Αυτο ειναι το αποτέλεσμα!!



Καλή μας όρεξη!!

Ειναι απλο και χωρις ζυμωμα!
Και καλή σας επιτυχια!

* Για να ειναι πιο ελαστικο το ψωμάκι μας, βάζουμε ενα ταψάκι με νερο μεσα στο φουρνο απο την στιγμη που θα τον ανοιξουμε μεχρι να τελειώσουμε με το ψησιμο του ψωμιου.  Ετσι το ψωμάκι μας θα κρατήσει την υγρασια του και δεν θα τριβεται την επόμενη μέρα.

** Το σημαντικο ειναι η ζυμη να κολλάει πολυ!! να μην γινει καθολου σφιχτη! Ετσι θα ειναι μαλακο το ψωμάκι μας

*** Τα ψωμάκια του τοστ που κυκλοφορουν στην αγορα δεν θα τα εδινα στο κοριτσάκι μου να τα φάει. Εχουν μια περιεργη πλαστικη γευση....  ετσι πειραματίστηκα και τώρα τρώει μονο φρεσκο ψωμάκι απο τα χεράκια μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου