Ανυπομονούσα να έρθει το φθινόπωρο για να φτιάξω γλυκό σταφύλι!
Ειναι πολυ ευκολο και νοστιμο γλυκο.
Αυτό το γλυκό έχει και φαρμακευτικες ιδιότητες. Παλιά θυμάμαι το ταϊζαν στα παιδάκια που ηταν αρρωστα απο ιλαρά. Ηταν το καλυτερο φάρμακο. Θυμάμαι όμως οτι ενω μου άρεσε πάρα πολυ αυτο το γλυκο, οταν ειχα αρρωστήσει απο ιλαρά δεν ηθελα να το φάω. Με το ζόρι μου το ταιζε η γιαγια Ιφιγένεια....
Δειτε την συνταγή:
Υλικά:
1 κιλό σταφύλι* χωρίς κουκούτσι. (άκουνο που λέμε εδώ στη Ρόδο)
1 κιλό ζάχαρη (ή 750 γρ αν θελετε λιγότερη ζάχαρη)
μισό φλ. νερό
χυμός μισού λεμονιού
1 βανίλια ή ενα κλωναράκι αρμπαρόριζα**
Πως το κάνουμε:
Πλένουμε καλά το σταφύλι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερο και χυμο απο ένα λεμόνι για 3 ή 5 ωρες. Αυτη η διαδικασια γίνετε για να κρατηθει τραγανό το σταφύλι.
Βάζουμε το νερο με την ζάχαρη να βράσουν και μολις αρχιζει να κοχλάζει το σιρόπι ρίχνουμε το σταφύλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα αντι για το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε έτσι μεχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει χυλός το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι για συντηρητικό, τη βανίλια ή την αρμπαρόριζα για άρωμα.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και μετα το βάζουμε σε γυάλινα βάζα τα οποια εχουμε αποστειρώσει μεσα σε καυτό νερο.
Σερβίρουμε σε μικρο πιατάκι με συνοδεία ενα ποτήρι νερο.
Καλή επιτυχία!
*Τα ειδη του σταφυλιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειναι αυτά. Αρκεί να μην έχουν κουκούτσια.
**Αυτή ειναι η αρμπαρόριζα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου