Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και ήδη σχεδσιάζουμε πως θα περάσουμε αυτή την μέρα. Το πρωί παρέλαση, μετά για καφέ και το μεσημεράκι βόλτα στο χωριο. Ο μπακαλιάρος θα μας περιμένει στο τραπέζι του πατρικού μου σπιτιού συνοδεμένος με την σκορδαλιά του!! Γιατι ομως τρωμε μπακαλιάρο καθε 25η Μαρτίου?
Μετά απο έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο ανακάλυψα οτι ειναι θέμα νηστίας. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Μετά απο έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο ανακάλυψα οτι ειναι θέμα νηστίας. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου