Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

5.6.13

Ενδεικτικό σχέδιο εισαγωγής στερεών τροφών


Ενδεικτικό πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών από τον 7ο μήνα (6-7 μηνών)
Επικαιροποιημένο το ενδεικτικό μας πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών. Οι κυριότερες αλλαγές:
- Ξεκινάμε με λαχανικά και κρέας, γιατί είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Μεγαλύτερη εξατομίκευση και έμφαση στον θηλασμό
- Αναγνώριση της αναγκαιότητας εισαγωγής γλουτένης πριν τους 7 μήνες σε φυσιολογικό βρέφος
- Περισσότερη καθοδήγηση για τον μήνα 7-8 μηνών
- Αναγνώριση της επιλογής του baby led feeding
1η εβδομάδα1ο γεύμα 10-11πμ2ο γεύμα 2-3μμ3ο γεύμα 6-7μμ
ΔΕΥΤΕΡΑΛαχανικό 1 (1)
ΤΡΙΤΗΛαχανικό 1
ΤΕΤΑΡΤΗ+ Λαχανικό 2
ΠΕΜΠΤΗ+ Λαχανικό 2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗμοσχαρίσιο κρέας
ΣΑΒΒΑΤΟ+ μοσχαρίσιο κρέας
ΚΥΡΙΑΚΗ+ Λαχανικό 3
2η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΛαχανικό 3
ΤΡΙΤΗΦρούτο 1 (3)Κρεατόσουπα (2)
ΤΕΤΑΡΤΗΦρούτο 1Λαχανόσουπα (4)
ΠΕΜΠΤΗΦρούτο 2Λαχανόσουπα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρούτο 2Κρεατόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟΦρούτο 3Κρεατόσουπα
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΛαχανικά + κότα (5)
3η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπα
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμαΧορτόσουπα
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπα
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμα+ Δημητριακά (6)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΚρεατοχορτόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΚρεατοχορτόσουπα
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΚρεατοχορτόσουπα
4η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατοχορτόσουπα
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμα+ Όσπρια (7)
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΌσπρια
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΧορτόσουπα
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπα

7 – 8 μηνών:

1η εβδομάδα1ο γεύμα 10-11πμ2ο γεύμα 2-3μμ3ο γεύμα 6-7μμ
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά (6)
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΧορτόσουπαΔημητριακά
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμαΧορτόσουπαΔημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΌσπριαΔημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά (8)
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά
2η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμαΌσπριαΔημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΛαχανόσουπαΔημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΛαχανόσουπαΔημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
3η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμαΛαχανόσουπαΔημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΌσπριαΔημητριακά
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμαΛαχανόσουπαΓιαούρτι (9)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΓιαούρτι
4η εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΤΡΙΤΗΦρουτόκρεμαΌσπριαΔημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗΦρουτόκρεμαΛαχανόσουπαΓιαούρτι
ΠΕΜΠΤΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΔημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΦρουτόκρεμαΚοτόσουπαΓιαούρτι
ΣΑΒΒΑΤΟΦρουτόκρεμαΚρεατόσουπαΔημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗΦρουτόκρεμα (11)Ψαρόσουπα (10)Δημητριακά

Περί τους έξι μήνες της ζωής το βρέφος έχει αυξημένες ανάγκες σε τροφές πλούσιες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Είναι σημαντικό η εισαγωγή στερεών τροφών να γίνεται με παράλληλη συνέχιση του μητρικού θηλασμού κατά απαίτηση του παιδιού.
Με μαύρο χρώμα είναι το καινούργιο τρόφιμο κάθε φορά. Προσθέτουμε ένα καινούργιο τρόφιμο ανά 2-3 μέρες.

(1) Προτιμάμε φρέσκα λαχανικά εποχής. Παραδείγματα λαχανικών που μπορούν αρχικά να δοθούν είναι: καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα, γλυκοπατάτα, φασολάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αρακάς, αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι. Από την αρχή στα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο.
(2) Ως κρεατόσουπα εννοούμε τα λαχανικά με το κρέας. Από πλευράς σύστασης, είναι από την αρχή καλά αλεσμένα αλλά όχι σούπα, πηχτά και να στέκονται στο κουτάλι. Στην πορεία μπορούν να προστεθούν όλα τα λαχανικά, όπως και μυρωδικά (πχ μαιντανός, άνιθος, ρίγανη κλπ).
(3) Προτιμάμε φρέσκα φρούτα εποχής, αρχικά τα μη όξινα. Παραδείγματα φρούτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχικά είναι μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μάγκο, πεπόνι, καρπούζι. Στην συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε και πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο.
(4) Για να βάλουμε το βρέφος σε συνήθειες μεσογειακής διατροφής, προσφέρουμε κρέας (κόκκινο και λευκό) 3 με 5 φορές την εβδομάδα, ενώ αφήνουμε κάποιες μέρες της εβδομάδας δίνοντας μόνο λαχανικά ή και όσπρια.
(5) Πέρα από κότα, μπορούμε σταδιακά να εισάγουμε αν θέλουμε γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, κουνέλι.
(6) Πριν το κλείσιμο των 7 μηνών είναι απαραίτητο να εισαχθούν τροφές δημητριακών όπως εκείνες που περιέχουν γλουτένη. Αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κρεατοχορτόσουπα, ενώ αργότερα μπορούν να γίνουν η βάση για το τρίτο απογευματινό γεύμα. Δημητριακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι βρώμη (που μπορεί να αναμειχθεί και στα φρούτα), κριθαράκι, αστράκι, ζυμαρικά, αραβόσιτος, πλιγούρι, κους – κους, ρύζι, κινόα, τραχανά.
(7) Τα όσπρια εισάγονται σταδιακά, βάζοντας πχ λίγη φακή στην χορτόσουπα. Μετά τις πρώτες δοκιμές μπορούμε να φτιάξουμε κανονική φακή, με ελαιόλαδο από πάνω και χωρίς αλάτι. Ακολουθούν ρεβύθια, φάβα, φασόλια.
(8) Για απογευματινό υπάρχει η επιλογή της έτοιμης κρέμας. Εάν θέλουμε, μία καινούργια τη φορά και κατά σειρά προτίμησης, αραβόσιτο, φαρίν λακτέ, κρέμα επτά δημητριακών, ρυζάλευρο, βανίλια, μπισκοτόκρεμα.
(9) Στον 8ο μήνα μπορεί να είναι επιλογή το πλήρες λιπαρών γιαούρτι. Ανάλατο πλήρες τυρί μπορεί να προστεθεί στο φαγητό. Όχι φρέσκο γάλα πριν το κλείσιμο των 12 μηνών.
(10) Ψάρι μπορεί να προστεθεί στην διατροφή του βρέφους μεταξύ 7 και 10 μηνών. Αρχικά ψάρι με λευκό κρέας: γλώσσα, μπακαλιάρο. Έπειτα και άλλα ψάρια με ωφέλιμα λιπαρά, όπως σαρδέλλα, σολομό, τσιπούρα. Αυγό μπορεί να προστεθεί μεταξύ 8 και 11 μηνών.
(11) Ανάλογα και με την ετοιμότητα του παιδιού, από 7 με 9 μηνών είναι απαραίτητο να δώσουμε στο παιδί ευκαιρίες για μάθηση στην μάσηση μη αλεσμένων, μαλακών τροφών, υπό επίβλεψη. Οι πρώτες δοκιμές γίνονται με κομμάτι πχ μπανάνας, βρασμένου λαχανικού, ρυζοκροκέτας κλπ ενδιάμεσα των γευμάτων, σε μορφή σνακ.


Σημαντικές παρατηρήσεις
  • Οι πίνακες είναι ένα παράδειγμα, μια ιδέα για το πώς να ξεκινήσετε. Μπορείτε να τροποποιήσετε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τις δικές σας ή του παιδιού σας.
  • Με μαύρο χρώμα τονίζεται το καινούργιο τρόφιμο της κάθε μέρας.
  • Στο στάδιο του ενός γεύματος, ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να δίνεται είτε ως δεκατιανό είτε ως μεσημεριανό, ανάλογα με την προτίμησή σας.
  • Τα γεύματα στερεών τροφών αρχικά τουλάχιστον δεν αντικαθιστούν τον θηλασμό αλλά τον συμπληρώνουν. Αρχικά ίσως το μωρό φάει μικρή ποσότητα, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί και γάλα στο τέλος. Ο θηλασμός συνεχίζει κατά απαίτηση του βρέφους.
  • Από την έναρξη στερεών τροφών ξεκινούμε να προσφέρουμε στο μωρό νερό, καλύτερα με εκπαιδευτικό ποτηράκι, ανοιχτό ποτήρι, κουτάλι ή καλαμάκι.
  • Tην πρώτη φορά που δίνετε μια καινούργια τροφή, δώστε μικρή ποσότητα, λίγες κουταλιές για δοκιμή. Έπειτα, αφήστε το μωρό να καθορίσει την ποσότητα που θα φάει κάθε φορά.
  • Όλες μας οι κρέμες είναι τόσο πιο πλήρως αλεσμένες και υδαρείς, όσο πιο μικρό είναι το μωρό. Αντίθετα, γίνονται πιο παχύρευστες και με σύσταση όσο μεγαλώνει.
  • Υπάρχουν βρέφη που δεν δείχνουν προτίμηση σε κρέμες και κουτάλι, αλλά προτιμούν από την αρχή ή από πολύ νωρίς τροφές μαλακές αλλά σχηματισμένες και με το χέρι. Εάν ενδιαφέρεστε για αυτόν τον τρόπο εισαγωγής στερεών τροφών, συμβουλευτείτε βιβλία και πηγές για το baby led weaning.
  • Δε δίνουμε ποτέ δύο καινούργια τρόφιμα στην ίδια ημέρα.
  • Όποιο τρόφιμο έχει δοκιμαστεί και βρέθηκε ασφαλές μπορεί να προστίθεται μετέπειτα στα καινούργια τρόφιμα για ποικιλία, σε συνδυασμούς της αρεσκείας μας. Δεν είναι χρήσιμο να μπαίνουν πολλά τρόφιμα μαζί κάθε μέρα, αλλά καλύτερα να εναλλάσσονται προσφέροντας ποικιλία στη γεύση για το βρέφος, πχ 2-3 λαχανικά ανά γεύμα.
  • Σε ορισμένα γεύματα, εφόσον επιθυμούμε και ταιριάζει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μητρικό γάλα.
  • Eάν το μωρό μας αρνείται ή αντιδρά σε μια καινούργια τροφή, την αποσύρουμε για 7-10 μέρες οπότε τη δοκιμάζουμε πάλι.
  • Αποφεύγουμε αλάτι, μπαχαρικά, πιπέρι, μαγειρεμένο λάδι, ζάχαρη, μέλι για όλο τον πρώτο χρόνο.
  • Να θυμάστε ότι το γάλα συνεχίζει να αποτελεί την κύρια τροφή έως το τέλος του πρώτου χρόνου. Το παιδί είναι φυσιολογικό να προτιμά το γάλα όποτε είναι άρρωστο ή κρυωμένο. Μη δίνετε καινούργιες τροφές όταν το παιδί είναι κρυωμένο ή έχει εμβολιαστεί.
  • Η ταχύτητα εισαγωγής ενός, δύο και τριών γευμάτων την ημέρα είναι και αυτή ενδεικτική και εξατομικεύεται για κάθε παιδί. Η εισαγωγή πολύ γρήγορα τριών ή περισσότερων γευμάτων φέρει τον κίνδυνο της απότομης μείωσης του μητρικού θηλασμού.
  • Το εύρος ετοιμότητας για στερεές τροφές για τα περισσότερα βρέφη είναι μεταξύ 5 και 7 μηνών. Υπάρχουν όμως και βρέφη που δεν δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για στερεές τροφές πέραν του θηλασμού μέχρι και 8 μηνών.  Απλή παρακολούθηση και ενθάρρυνση συνήθως αρκούν, εφόσον δεν υπάρχει στασιμότητα στην ανάπτυξη. Εάν επιμένει η άρνηση στερεών τροφών, μπορεί ο γιατρός να αποφασίσει έλεγχο των αποθηκών σιδήρου.

Στέλιος Παπαβέντσης ΜRCPCH DCH IBCLC 2013
πηγη: http://pediatros-thes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...