- Καταρχήν δεν χρειάζεται να αγχωνεσαι μανουλα.... το αγχος που νιώθεις το καταλαβαινει το μωράκι σου και αγχώνεται και αυτό.
- Σιγουρα θα σε πονάει το στηθος σου. Εφοδιάσου με αγνή λανολίνη και βαζε στις ρόγες σου όσο πιο συχνα μπορείς. Σε 2-3 μερες θα εισαι περδίκι.
- Να βάζεις το μωράκι στο στήθος καθε φορά που ξυπνάει. Βοήθησέ το να μάθει να θηλάζει σωστά. Πρέπει να πιάνει όλη την άλω. Η κοιλίτσα του να ειναι στραμμένη προς εσένα και έχοντας το χέρι σου στην πλάτη του θα νιώθεις ενα γουργουρητό οταν καταπίνει.
Το μωρό μου έχει ίκτερο.
Αν το μωράκι σου εχει ίκτερο πρέπει να θηλάζει συχνά. Τα συχνά γευματα ειναι το φάρμακο για τον ίκτερο όπως επίσης και το φως του ηλιου. Να το βάζεις πάντα σε φωτεινό μέρος αλλα να μην χτυπάει στα ματάκια του ο ήλιος. Οι γιαγιάδες μας λένε οτι ειναι καλό να του φοράς κιτρινα ρουχαλάκια και να το σκεπάζεις με κιτρινο σεντονάκι ή κουβερτούλα.
Η απάντηση ειναι μια. Δεν μετράμε την ώρα. Τις πρώτες μέρες τα δικά μου ηταν συνέχεια στο στήθος. Σχεδόν καθε μια ώρα. Μπορει να θήλαζαν απο 15 λεπτά μεχρι και μιση ωρα απο το κάθε στήθος. Ισως και παραπάνω. Υπομονή 40 μερες. Μέχρι τότε θα έχεις συνηθίσει και εσυ αλλα και το μωρο.
Προσωπικά, κάθε φορα που θηλάζα τα μωρά μου, μολις σταματούσαν να θηλάζουν απο το ένα στήθος, τα άλλαζα πάνα για να ξυπνήσουν και μετα τα έβαζα στο άλλο στήθος. Ετσι ήμουν σίγουρη οτι ετρωγαν και δεν κοιμόνταν.
Προσωπικά, κάθε φορα που θηλάζα τα μωρά μου, μολις σταματούσαν να θηλάζουν απο το ένα στήθος, τα άλλαζα πάνα για να ξυπνήσουν και μετα τα έβαζα στο άλλο στήθος. Ετσι ήμουν σίγουρη οτι ετρωγαν και δεν κοιμόνταν.
Γιατί κλαίει συνέχεια το μωρό;
- Αν κλαιει και δεν ξερεις τι εχει πρωτα το βαζεις στο στηθος να θηλάσει. Αν συνεχίσει να κλαιει ελεγχεις μηπως εκανε κακάκια και το ενοχλούν. Επίσης να βλέπεις μηπως μπηκε καμια τριχούλα στα ματάκια του ή αν το ενοχλέι η εσωτερική ετικέτα απο τα ρουχαλάκια του
- Τα μωράκια που θηλάζουν δεν χρειάζονται πιπίλα. Η πιπίλα δημιουργεί μια σύγχυση θηλών στο μωρο και θα δυσκολεύετε να θηλάσει.
- Χαμομήλι δεν δινουμε γιατι περιέχει ζάχαρη.
- Το καλυτερο για το μωρό σου ειναι το μητρικό γάλα. Ο θηλασμος εκτος απο τροφή, προσφέρει και ανακούφιση στο μωράκι σου αφου οταν πιπιλάει νιωθει μια παρηγοριά που απαλύνει τον πόνο του.
- Μην το εχεις σε δωμάτιο που έχει έντονες μυρωδιες ή φασαρία. Μην ξεχνάς οτι στην κοιλίτσα δεν ακουγε τοσο δυνατά τους ήχους ούτε ειχε να μυρίζει τοσες διαφορετικές οσμές.
- Να του μιλάτε χαμηλόφωνα
- Να του τραγουδάς μανούλα, η φωνή σου το ηρεμεί. Μην ξεχνάς οτι εσένα ακουγε συνέχεια μεσα απο την κοιλίτσα. Η δικιά σου φωνή του ειναι γνώριμη.
- Να του κοβεις τα νυχάκια ή να του φορας γαντάκια γιατι δεν μπορει να ελέγχει τα χεράκια που και μπορει να γρατζουνιστεί και να αρχίσει να κλαίει.
- Πως να το ντύνεις? Το νεογένητο πρέπει να φοράει ενα ρούχο παραπάνω απ'οτι φοράς εσυ.
- Διατροφή κατα τον θηλασμο. Προσπάθησε να περιορίσεις την ζάχαρη και την καφείνη γιατι προκαλουν υπερδιεγερση και στο μωρο. Το καλυτερο φαγητο που μπορεις να τρως ειναι η κοτόσουπα η οποία ειναι και φυσική αντιβίωση.
Πρέπει να τρώω πολύ για να έχω γάλα;
Η απάντηση ειναι όχι. Απλα θα πρέπει να εχεις μια ισορροπημένη διατροφή και να πινεις αρκετό νερό. Τα υγρά αυτή την περίοδο ειναι απαραιτητα για τον οργανισμό σου. Καθε φορα που θα θηλαζεις θα σε πιάνει διψα γι αυτο να εχεις ενα μπουκάλι νερο πάντα κοντά σου. Ο οργανισμός σου για να παράγει γάλα χρειάζεται να πίνεις αρκετο νεράκι.
Νομίζω μου κόπηκε το γάλα.
Οταν το μωράκι σου ειναι ενός μήνα περίπου, θα δεις οτι το στηθος σου δεν ειναι πια πρισμένο. Μην ανησυχεις, δεν σου κόπηκε το γάλα. Αυτό συμβαίνει οταν εδραιώνεται ο θηλασμος. Επίσης το μωράκι σου ισως κλαιει παραπάνω. Μην ανησυχήσεις. Με όσες μαμαδες εχω μιλήσει όλες το ιδιο θέμα ειχαν. Πάνω στο μήνα ξεπρίζετε το στήθος και ταυτόχρονα το μωρο κλαιει απαρηγόρητο πράγμα που μας κάνει να νομίζουμε οτι δεν τρωει και κλαιει απο την πεινα. Οχι δεν σου κοπηκε το γάλα, το σωμα σου δεν προκειτε ποτε να σταματίσει να παράγει γάλα οσο βάζεις το μωρο στο στήθος. Το γαλα σου θα κοπει οταν αρχίσεις να μειωνεις γευματα απο το στηθος για να δινεις μπιμπερο. Γι αυτό αν δεν θελεις να μειωθεί η παραγωγή σου και ταυτόχρονα θέλεις να δίνεις και μπουκάλι σκόνη, τοτε πρωτα θα το θηλάζεις το μωρο και μετά θα το δίνεις το μπουκάλι. \Προσοχή όμως με το μπουκάλι, θα πρέπει να το ταιζεις σε όρθια θεση το μωρο και να το βάζεις να ρευετε πάντα γιατί αλλιώς θα αρχίσει να σου κάνει παλιδρόμηση στομάχου, δηλαδή θα χαλάσει ο σφυκτήρας του στομάχου του και κάθε φορά που θα ρεύετε θα σου πετάει και γουλιές το γάλα. Αν οι γουλιες γίνουν ρουκέτες τοτε πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή το μωρο. Οπως και να'χει, για οτιδήποτε θα μιλάς πρώτα με τον γιατρό σου και μετά με όλους τους άλλους.- Το στήθος μας δεν εχει αποθηκευτικό χώρο για γάλα. Εχει αδένες που ειναι γεμάτοι αίμα και οταν θηλάζει το μωρο το αιμα σου μετατρέπεται σε γάλα.
Δες πως ειναι το στήθος σου εσωτερικά. Αριστερά ειναι μη θηλάζουσας μαμάς και δεξιά ειναι μιας μαμάς που θηλάζει.
Δες και εδώ
www.healthyliving.gr
Αυτά απο την δική μου εμπειρία θηλάζοντας δυο μωρα. Το πρωτο θήλασε μεχρι 21 μηνων και το δευτερο πριν λιγες μερες σαράντησε και ευελπιστώ να το θηλάσω όσο αυτό θέλει.
Εμπιστέψου το σώμα σου μανούλα. Οπως δημιούργησε το μωρό σου , έτσι μπορει να δημιουργεί και την τροφή του.
Μην ξεχνάς να ακούς το ενστικτό σου και για οτιδήποτε να συμβουλεύεσαι πρώτα τον γιατρό σου.
Αν δεν τα καταφέρεις μην ανησυχεις. Μια μαμά που θηλάζει, δεν ειναι καλύτερη μαμα απο μια που δεν θηλάζει.
Ιφιγένεια Μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου