Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

19.5.14

Το facebook δεν ειναι η ''ζωή μας''


Εγραψα αυτο το αρθρο με σκοπο να αφυπνίσω τον εαυτό μου και οσους το διαβάσουν.
Επιασα τον εαυτό μου να χάνω αλόγιστα το χρόνο μου βλέποντας τις ενημερώσεις της αρχικής σελίδας. Πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δημόσια αν θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιωτικότητά μας. Καθημερινά εβλεπα κόσμο να τσακώνεται μέσα σε ομάδες, επειδη δεν εχουν τον ιδιο τρόπο σκέψης και το ιδιο μυαλό για να επεξεργαστουν τις διάφορες πληροφορίες που βομβαρδίζουν το μυαλό τους. Μάθαινα τα πάντα για όλους, όπως και όλοι μάθαιναν τα πάντα για εμένα. Μεγάλος προδότης το facebook. 


Αυτο που θέλω να σας πώ ειναι οτι η ζωή μας δεν ειναι στο facebook. Η ζωή ειναι εκει έξω, πλάι στους φίλους και στην οικογένεια μας. Ζήστε στιγμές για να έχετε αναμνήσεις, αλλιώς ο χρόνος περνάει άσκοπα.

Το facebook εχει γίνει ενα απο τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, που όλο και περισσότερος κόσμος εχει εθιστεί πίσω απο μια οθόνη σπαταλώντας τον χρόνο του, σαν ενας ματάκιας που κρυφοβλέπει απο μια κλειδαρότρυπα την ζωή των άλλων. Κατασκοπεύοντας - κουτσομπολευοντας, αυτόν τον ψέυτικο, τον εικονικό κόσμο μιας άλλης πραγματικότητας και ενός άλλου εαυτού μας. Του online facebook εαυτού μας, ναι αυτόν τον εαυτό που πλασάρουμε απο το εικονικό προφίλ μας, τον καλό άνθρωπο που νοιάζεται για τα κοινά, με τις αψεγάδιαστες φωτογραφίες που καμία σχέση δεν εχουν με την πραγματικότητα...  Βλέπεις στις φωτογραφίες μοντέλα και οταν τους συναντήσεις στο δρόμο δεν τους αναγνωρίζεις.
Το άλλο με τα ψευτικα προφίλ? ο κάθε ένας φτιάχνει ενα fake profil και μπαίνει σε ομάδες και κράζει κόσμο για να ξεθυμάνει... ή μαλλον καλύτερα για να μπορεί ναι εκφράζετε και να μιλάει όπως θέλει. Οκ κάποιοι το κάνουν και για καλό σκοπό , όπως για να μπαίνουν σε ομάδες που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα και να εκφράζουν απορίες σχετικά με καθημερινά πράγματα που τον απασχολούν και αυτό μόνο και μόνο επειδη το πραγματικό του προφίλ κατασκοπεύετε.... όλοι οι ''φίλοι του facebook'' βλέπουν τα πάντα για εσένα, απο το που θα πατήσεις like μεχρι και το τι θα γράψεις σε μια ομάδα μέσα. Εκτίθεσαι για τις ιδέες που μοιράζεσαι, για τις φωτογραφίες που ανεβασες, για το παραμικρό like που θα κάνεις. Πολύ κατασκοπεία! 

Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι ότι δεν εκτιμούμε τον χρόνο μας, Μας προσφέρει κάτι σημαντικό και το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη? Οχι, απλα χάνουμε άσκοπα τον χρόνο μας βλέποντας τις ενημερώσεις της αρχικής μας σελίδας με φωτογραφίες και στάτους απο άτομα που ειναι απλοί γνωστοί ή να το πώ αλλιως, φίλοι του facebook, γιατι τα νέα των πραγματικών σου φίλων δεν χρειάζεται να μπεις στο facebook  για να τα μάθεις. Εισαι εκει δίπλα τους και τα μαθαίνεις απο πρώτο χέρι. 

Εχει εισχωρήσει μέσα στον εγκέφαλό μας και μας δίνει την εντύπωση οτι ειναι κάτι αναγκαίο. Εχει μπει τόσο πολύ στη ζωή μας που αμφιβάλω αν η νέα γεννιά ξέρει οτι υπάρχει κι'άλλο ιντερνετ πίσω απο το facebook. Μας έχει γινει μια κακη συνήθεια στη οποία θα περάσουμε τον χρόνο μας οταν δεν εχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Εχει γίνει εθισμός, οπως ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά κλπ κλπ. και μην μου πείτε οτι δεν είσαστε εθισμένοι!! Αν νομίζετε οτι δεν είσαστε εθισμένοι, τότε δοκιμάστε να μην μπείτε στο faceboοk προφίλ σας για ένα μήνα. Τι λέω.... ουτε μια εβδομάδα δεν θα αντέξουν μερικοί.

Για εμένα το facebook ειναι σαν να έχεις την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή και ο κάθε ένας που περνάει απο έξω βλέπει τι κάνει το παιδί σου, τι κανεις εσυ, πιάνει τα αλμπουμ των φωτογραφιών που έχεις στολισμένα στο σαλόνι και τα ξεφυλλίζει όποτε θέλει. Ο κάθε ενας περαστικός βλέπει τι ώρα ξύπνησες, ποτε μαγείρεψες, ποτε κατούρησες, πως έντυσες το παιδι σου να το πάς βόλτα, που πήγες για καφέ, που θα πας διακοπές, ποιους συνάντησες στην βραδινή σου έξοδο. τι ωρα ξάπλωσες να κοιμηθείς. Και όλα αυτά τα δείχνεις οικειοθελώς  Εχουμε εκθέσει την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας δημόσια και επιτρέπουμε στον κάθε ένα που μας παρακολουθεί να ασχολείται με εμας και την ζωή μας. 

Το δικό μου προφίλ είναι λίγο ξενέρωτο. Παρέμεινε πολυ καιρο σε αδράνεια, Δεν εχει ποικιλία απο προσωπικές μου φώτο να δείτε για να ψυχαγωγηθείτε. Δεν ανεβάζω στάτους, άντε αν εχω καμία κοινοποίηση..... και αυτο επειδή δεν είχα χρόνο που να περισσευει απο τη ζωή μου που θα μπορούσα να τον σπαταλήσω άσκοπα στο facebook.. Άλλωστε όσο πιο πολλές φωτογραφίες και στάτους έχει ένα προφίλ, τόσο πιο άδεια ειναι η καθημερινότητά του.

Κάποιοι το έχουν ανάγκη το facebook. Όλοι αυτοί οι δήθεν που χρειάζονται την επιβεβαίωση τους μεσα απο τα like των ''φιλων''  Αυτοί βγάζουν φώτο μόνο και μόνο για να την ανεβάσουν στο facebook. Καποιοι παίρνουν μια πόζα χαζο-γκομενο-σεξυ-αθωα-κανω-τα-καλυτερα-τσιμπ (κάπου το διάβασα και μ'άρεσε αυτο) και Μετά περιμένουν τα σχόλια και τα friend request. Μετά μην απορείτε που κάτι μικρά εχουν πάνω απο 1000 φίλους. Δεν τα βάζω με οσες το κάνουν, ειναι μικρές και δεν ξέρουν. Αλλα βρέ κορίτσια, αναλογιστείτε.... ποιος νορμάλ και σωστός άνθρωπος θα κάτσει να ασχοληθεί σοβαρά μαζι σας αν τον τραβήξουν σε εσας τέτοιου ειδους φωτογραφίες?

Ειχα σκεφτεί να διαγράψω το προφίλ μου γιατί πιστεψα οτι χάνεται ο έλεγχος του αλλα τελικά δεν φταίει το facebook, Εμεις πρέπει να αλλάξουμε και να αρχίσουμε να το χειριζόμαστε σωστα. 
Αντε ξεκολλήστε απο την οθόνη και βγείτε εκει έξω, ζήστε την ζωή σας, .


Φιλικά
Ιφιγένεια



*ενας απο τους λόγους που δεν ασχολούμαι πολυ με το facebook ειναι ατι ανακάλυψα τον κόσμο των blog. Ενας κόσμος που δεν δεσμεύει τον χρόνο σου. Μπαίνω όποτε θέλω και γράφω ότι θέλω να παραμείνει στον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...