Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6.5.14

Λαχανόκηπος - Βοτανόκηπος στο μπαλκόνι με παραδοσιακούς σπόρους απο την Κοινότητα Πελίτη



Σας εδειξα τον κήπο που έχουμε στο μπαλκόνι μας??
Τα μυρωδικά που θα δείτε φτιάχνουν τη καλύτερη μαρινάδα για μπριζολιτσες, κοτοπουλάκι, ψαράκι. Επισης κάνουν πιο νοστιμα τα φαγητα, (σαν να βάζω κυβο λαχανικων) και ειναι πάντα φρέσκα στο μπαλκόνι!

Διαβάσατε ποτέ τι περιέχουν οι κύβοι ζωμών και λαχανικων? Περιέχουν όλα αυτα που θα δείτε στο μπαλκόνι μου! Απο τότε που φυτεύουμε στο μπαλκόνι μας, σταμάτησα να τους αγοράζω, άσε που κάνουν και κακό στην υγεια.

Εβγαλα μερικές φωτογραφίες και σας τον παρουσιάζω!





Αυτα τα μικρα βλασταράκια ειναι κάρδαμο.


Εδω βγαίνουν σποράκια βασιλικού και κατιφέ. Ο κατιφές διώχνει τα παράσιτα και ειναι καλο να υπάρχει αναμεσα στα λαχανικα μας.


 Καλαμπόκι! Τώρα που γράφω εχει ηδη τετραπλασιαστεί!!


επισης καλαμπόκι, αλλα κόκκινο καλαμπόκι!! Ανυπομονώ να μεγαλώσει!!


Τα μαρουλάκια μας!! σε μερικές μερες θα αρχίσω να κόβω φύλα.

Ανθισμένος κατιφές

Σέλινο. Απαραίτητος για κάθε σπίτι που έχει μωρο! Γεμάτος βιταμίνες και το καλύτερο μυρωδικό για τις σουπίτσες του!!

Ματζουράνα ή αλλιως οπως το λέμε εμεις στο χωριο ''σάψυχο''  Τέλειο για τσάι!!! το αγαπημένο μου! Το αγαπημένο και της μπέμπας. 2-3 φορες την εβδομάδα της φτιάχνω, βάζω και λίγο μέλι μέσα και το πίνει μονορούφι!


Η μέντα, τέλεια για τσάι αλλα πιο τέλεια για μοχίτο τωρα που καλοκαιριάζει!!!!


 Ανηθος στον κουβά. Οταν σπέρναμε τα σποράκια μας, ειχε περισσέψει ο άνηθος αλλα δεν ειχε απομείνει γλάστρα...  τελευταία στιγμή ποιος να πηγαινε στο μαγαζι να πάρει..... βρέθηκε μπροστάμας αυτός ο κουβάς και τον φυτέψαμε μια χαρα!! ;-)


Εδω ο άντρας μου εβγαλε τις καλλιτεχνικες του ικανότητες στην ζωγραφική για χάρη της κόρης του. Ηθελε να κάνει πιο χαρούμενο το μπαλκονι ;-)

Στην γλάστα με το Γιασεμή έβαλα φασολάκια. Σε λίγο καιρο θα αρχίσουν οι φασολιες να σκαρφαλώνουν στο γιασεμί. Φαντάζομαι απο τώρα τα φασολάκια να κρέμονται απο το Γιασεμι. Πλάκα θα έχει!

Αυτη η γλάστρα ειναι χειροποίητη. Παλιά και άχρηστα ξύλα μεταμφιέστικαν σε μια μεγάλη ζαρντινιερα. Μέσα έχει μαϊντανο, ανιθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, τσουκνίδες για τσουκνιδόζουμο και στο πλάι φυτρωσε μόνη της μια τεράστια ντοματια απο σπόρους που έριξα πέρσι. Πέρσι, κάθε φορά που έφτιαχνα σάλτσα απο φρέσκιες ντομάτες, τα σπόρια τα πετούσα σε αυτή την γλάστρα, έτσι φέτος εχω μια ωραία ντοματια!


Αυτή ειναι η ντοματιά που σας έλεγα


Εδω βγαίνουν τωρα τα σποράκια μας, Ειναι σέλινο και τα μικράκια ειναι καλεντουλα

Η τσουκνίδα μας που θα χρησιμέψει  για τσουκνιδόζουμο το οποιο απομακρύνει τα παράσιτα


Αυτο το όμορφο βλασταράκι ειναι κολοκυθια. Αυτη που βγάζει τις πορτοκαλί κολοκύθες που τις κάνουμε γλυκό ή κολοκυθόπιτα


Ο μαϊντανός μας, κουρεμένος γιατι ειχα κάνει γεμιστά την προηγούμενη μέρα


Αυτη ειναι η ρίγανη. Μόλις ξεμύτισε. Πέρσι ειχαμε ρίξει τον σπόρο, φέτος βγήκε. Αλλα ειναι πανέμορφη!


 Εδω ειναι η μια πλευρά του μπαλκονιου μας. Ο καλλιτέχνης ο άντρας μου ζωγραφισε και εδω βουνά ;-)


Εδω μέσα εχει άνηθο και κάτι ακόμα που με διαφεύγει. Οταν βγεί θα μάθουμε


Το σπανάκι μας, για να κάνουμε πιτούλες την μπέμπα

Αυτό δεν ξέρω τι ειναι. Αδειάσαμε μια γλάστρα εκει και βγήκαν αυτα τα φυτα απο μόνα τους


Τωρα ειναι ανοιξη, σε λίγο καιρο θα εχουν μεγαλώσει και όλα τα υπόλοιπα σποράκια που φυτέψαμε πριν μερικές μέρες. Το καλοκαίρι θα πάρουμε τους καρπούς τους! Φρέσκα και βιολογικα , χωρις φαρμακα. Οτι πρέπει για το κοριτσάκι μου!!
Δοκιμάστε να φτιάξετε και εσεις εναν κήπο στο μπαλκόνι σας. Δεν ειναι τίποτα, αρκεί να θυμάστε να τα ποτίζετε και αυτα θα σας δώσουν τους πλούσιους καρπούς τους.

Σημαντική Σημείωση
Τα φυτά μας ειναι απο παραδοσιακούς σπόρους που προμηθευτήκαμε εντελώς δωρεάν απο τις ανταλλαγες του Πελίτη. Ξερετε τι ειναι ο πελίτης? Ειναι μια κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανους τους παραδοσιακούς σπόρους, Μπορείτε να τους βρείτε και στο facebook εδω     https://www.facebook.com/groups/145060182361697/?fref=ts



Να τρώς ντομάτα και να έχει γέυση ντομάτας!! όπως παλια!
Το μαρουλάκι να ειναι τραγανο! και γενικα όλα τα λαχανικα έχουν την γεύση οπως παλια!! Γιατι οι Σπόροι αυτοί ειναι παλιοί! Ειναι αυτοι που χρησιμοποιουσαν οι παππούδες μας και κάποιοι προσπαθούν να τους σώσουν απο τα υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...