Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22.8.13

«Πώς πρέπει να τρέφομαι τώρα που θηλάζω το μωρό μου;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς τις μητέρες, θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή σύσταση του γάλακτος που προσφέρουμε στο παιδί μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δικής μας ισορροπημένης διατροφής.
Κατά την περίοδο του θηλασμού η ενέργεια που χρειαζόμαστε
για την κάλυψη των δικών μας αναγκών αλλά και για την παραγωγή του γάλακτος προέρχεται τόσο από τη διατροφή όσο και από τα αποθέματα λίπους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής της περίπου 400-500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειαζόταν προ της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, μετά τον τοκετό πολλές νέες μητέρες βιάζονται και αγχώνονται προκειμένου να χάσουν τα κιλά που πήραν κατά την εγκυμοσύνη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που θα δώσει στο μωρό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.
Υποβάλλοντας το σώμα μας σε στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες θέτουμε σε κίνδυνο τόσο τη δική μας υγεία όσο και την υγεία του μωρού μας. Ο θηλασμός από μόνος του θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθότι κινητοποιεί τα αποθέματα λίπους και το πιθανότερο είναι να παρατηρήσουμε μία απώλεια βάρους κατά 1-1.5 κιλό κάθε μήνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού. Μεγαλύτερη απώλεια βάρους θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγουμε. Κατά συνέπεια θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα το θηλασμό και να έχουμε υπομονή ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης με αργό και σταθερό ρυθμό.
Επιπρόσθετα, πέρα από τις αυξημένες ενεργειακές μας ανάγκες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε την ποιότητα της διατροφής μας όπως και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Άλλωστε, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψή τους από τη μητέρα. Καταναλώστε λοιπόν ποικιλία τροφίμων δίνοντας έμφαση στην πρωτεΐνη που περιέχεται σε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά που διασφαλίζουν και την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου.
Ακόμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν τις βασικές πηγές υδατανθράκων στο διαιτολόγιό σας. Μην ξεχνάτε τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης για να διατηρείτε σταθερή την ποσότητα γάλακτος που παράγετε και φροντίστε να λαμβάνετε περίπου 8-12 ποτήρια υγρών καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, σούπες κλπ.).
Σχετικά με το αλκοόλ, καθότι μπορεί εύκολα να περάσει στο γάλα και να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψή του από το μωρό μας, θα πρέπει να αποφεύγεται. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να πιείτε μόνο ένα ποτό μία φορά την εβδομάδα και τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν θηλάσετε. Η καφείνη μπορεί να επηρεάσει και αυτή το βρέφος κι έτσι φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
Η διατροφή μας λοιπόν κατά την περίοδο του θηλασμού οφείλει να είναι ισορροπημένη και πλήρης ώστε να είμαστε σίγουρες ότι το γάλα που προσφέρουμε στο μωρό μας είναι επαρκές και θρεπτικό.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/themata-diatrofis/item/9908-pos-prepei-na-trefomai-tora-pou-thilazo-to-moro-mou-apo-ti-diatrofologo-efstathia-papada#ixzz2cgOfUINg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...